35,2183$% -0.01
36,8085€% 0.09
44,3649£% 0.07
2.971,23%0,11
4.861,00%1,00
19.444,00%0,99
Kütahya Belediyesi’nin Ali Paşa Mahallesindeki eski hizmet binası Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi
İmzaları İl Özel İdaresi adına Vali Ali Çelik, KSBÜ adına Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu attı.Şehrin en işlek bölgesindeki işlevsiz binanın üniversitenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sağlık tesisi olarak yeniden yapılandırılacağını söyleyen Vali Ali Çelik, tıbbi cihaz ve diğer malzemelerin de İl Özel İdaresince alınacağını belirterek 1 milyon 500 bin TL bütçe ayrıldığını kaydetti.
‘TÜRKİYE’NİN SAYILI İLİNDE VAR’
Türkiye’nin sayılı ilinde olan merkezin Kütahya’nın ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanacağını aktaran Vali Çelik, “Protokolümüzün hayırlı olmasını diliyor; Sayın Cumhurbaşkanımıza, Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza, Rektörümüze, İl Genel Meclisimize, İl Özel İdaremize ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.
‘YAZ DÖNEMİNE KADAR BİTMESİNİ PLANLIYORUZ’
Kütahya Belediyesine ait binanın İl Özel İdaresine devredilerek üniversite tarafından kiralandığını aktaran KSBÜ Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu, “Tadilat ve renovasyon çalışmalarımıza başladık. Çalışmaların yaz dönemine kadar bitmesini öngörüyoruz. Giriş katını Engelsiz Yaşam Merkezi, ikinci katı ise Konuşma ve Dil Bozuklukları Terapi Merkezi ve Sürekli Eğitim Merkezi olarak planladık. Geri kalan 6 katta ise Rektörlük ve İdari Birimler yer alacak. Böylece şu anda kullandığımız binada eğitim ve laboratuvar alanlarını genişletmiş olacak, yeni kampüsümüz yapılıncaya kadar zaman kazanmış olacağız” diye konuştu.
‘BEDENSEL GELİŞİMLERİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ’
Engelsiz Yaşam Merkezinde engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştıracak bilgi ve becerilerin verilerek psikososyal destek, çeşitli hobisel uğraşlarla bedensel gelişimlerine katkı sağlanacağını kaydeden Kavuncu, “Burada ayrıca MS ve benzeri hasta grupları için eğitim ve destek hizmetleri sunulacak. Engelli bireyler fiziksel kazanımlarını günlük yaşamda en yararlı şekilde kullanabilmek için bazen ek cihazlara, çevresel düzenlemelere ya da beceri geliştirici uğraşlara ihtiyaç duyuyorlar. Nörolojik ya da ortopedik engeli olan birisinin banyo-tuvalet gibi ihtiyaçlarını kendi ya da en az yardımla karşılaması, araca, tekerlekli sandalyeye geçişleri, ev hanımlarının mutfak, öğrenciler için okul ve eğitim, çalışanlar için iş ortamında yapılacak düzenlemeler gibi. Bu tedavileri yürüten yeni bir meslek grubu var, ergoterapistler ile iş uğraşı teknikerleri. Her iki programı da üniversitemizde kurduk ve öğrenci aldık. Böylece öğrencilerimiz için de bu merkez değerli bir uygulama alanı olacak” ifadelerini kullandı.
‘DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARINDA TERAPİ VE REHABİLİTASYON’
Dil ve Konuşma Bozuklukları Uygulama ve Araştırma Merkezinin Türkiye’nin sayılı üniversitesinde bulunduğunun altını çizen Kavuncu, “Alanında öğretim elemanı çok güç bulunan bu bölümle ilgili hocalarımızı temin ederek programı açmayı başardık, bu sene ilk öğrencilerimizi aldık. Bu merkezde doğumdan itibaren yaşamın herhangi bir evresinde dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları ile karşılaşan bireylerin bilimsel yöntemlerle terapi ve rehabilitasyonları yürütülecek. Değerlendirme ve tedavilerde bilgisayarlı ses analiz sistemleri, nazometre, videofloroskopi, konuşma ultrasonu, nöromüsküler elektrik stimülasyonu, dijital yutma cihazı, aerodinamik ses analiz cihazı gibi ileri teknolojik cihaz ve yöntemlerden yararlanacağız. Konuşma veya yutkunma sorunu çeken Serebral Palsi, Otizm, Down sendromu, hiperaktivite sendromu gibi rahatsızlığı olan çocukların yanı sıra kekemelik ya da diğer benzeri konuşma bozuklukları olanlar, dudak-damak yarığı olanlar, ayrıca bazı kulak burun boğaz ameliyatı geçirenler, beyin ve nörolojik hastalık neticesi konuşma yeteneği bozulanlara da burada hizmet verilecek” diye konuştu.
Dar gelirli kadınların bütçelerine katkı sağlanacak