35,1581$% -0.05
36,7164€% 0
44,1834£% -0.13
2.976,48%-0,03
4.851,00%0,06
19.374,00%0,08
Kütahya Bahattin Çini Özel Eğitim ve Meslek Okulu tarafından kamu kurumlarındaki atıl ve kullanılmayan malzemelerin tamir edilerek bir araya getirilmesiyle kurulan özel mutfak hizmete girdi. 3 yıllık bir hayali gerçekleştirdiklerini söyleyen Okul Müdürü Mehtap Kınalıbaş, kurulan mutfakta özel öğrencilerin üretime katıldığına dikkat çekti
Osmangazi Mahallesi’ndeki Bahattin Çini Özel Eğitim ve Meslek Okulu yönetimi, kamu kurumlarındaki atık ve kullanılmayan malzemeleri toplayarak tamir edip özel öğrenciler için bir mutfak oluşturdu. Okulun Yiyecek ve İçecek bölümünde eğitim gören özel öğrenciler, kısa süre önce hizmete giren mutfakta kendi okullarının yanı sıra 2 okuldaki toplam 250 öğrenci yemek üretmeye başladı.
Okulun hafif düzeyde zihinsel engele sahip lise kademesindeki öğrencilere eğitim verdiğini söyleyen Okul Müdürü Mehtap Kınalıbaş, “Öğrencilerimize mesleki eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin ürettikleriyle, yapabildikleriyle ön planda olmalarını, güçlü yönleriyle öne çıkmalarını arzu ediyoruz. Öğrencilerimiz burada yedikleri yemeği hazırlıyorlar. Bunun öncesinde farklı kurumlardan yemek hizmetini satın alıyorduk. Ama çocuklarımızın memnuniyetsizliği oluyordu. Burası bir üretim okulu olduğu için yiyecek içecek hizmetleri alanı var. Okulumuzda çocuklarımız tarafından çok popüler bir alan. Yani öğrencilerin en çok tercih ettiği alanımız yiyecek içecek hizmetleri. Onlar öyle beğenmeyip çeşitli sıkıntılarla gelince, ben de dedim ki, “Kendi yemeğimizi kendimiz üretebiliriz. Çocuklar siz üretebilirsiniz” bunu diye. Böylelikle bu hayal başladı. Şu an yedikleri yemeği üretiyorlar. Ayrıca 2 özel eğitim okulumuza da yemek hizmeti sunuyoruz. Daha da geliştirmeyi, 6 okula hizmet sunmayı düşünüyoruz. Burada 1000 kişilik yemek üretecek kapasitemiz var” dedi.
Topladıkları atıl vaziyetteki malzemelerle oluşturdukları mutfakta sanayi tipi buzdolabı haricinde bir eksiklerinin kalmadığını kaydeden Kınalıbaş, “Buzdolabımızda olursa mutfağımız dört dörtlük bir hale gelecek. Eksiğimiz kalmayacak. Şimdi öğrencilerimiz gerçekten yapabildikleriyle ön planda olmayı çok çok seviyorlar. Burası bir üretim okulu. Onlara biz üretim becerisi kazandırıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi, yiyecekler çocukların en çok sevdiği alan evde de bunları yapabildikleri uygulamaya geçirebildikleri için daha çok tercih ediyorlar. Burada da bu uygulama imkanını buluyorlar. Teorikte gördükleri dersleri uygulama imkanına kavuştukları için kendilerini de geliştirebiliyorlar. Çok severek yemek yapan ve yemek sektöründe yiyecek sektöründe çalışmak isteyen öğrencilerimiz var. İnşallah bu mutfak bunun da kapısını açar. İstihdam noktasında da onlara bir avantaj sağlar” diye konuştu.
11’inci sınıf öğrencisi Ben Ali Koçer, derslerinin yanında yemek yapmayı da çok sevdiğini belirtti. Koçer, “Derslerimi iyi çalışıyorum. Yemek yapmaya 9 yaşında başladım. Annem ile her zaman oklava ile yemek yapardık, mantı yapardık. Yemek yapmaktan mutluyum. Her zamanki gibi çok eğlenceli oluyor” dedi.
9’uncu sınıftan bu yana yemek yaptığını ifade eden 11’inci sınıf öğrencisi Sadiye Kocagöbek ise, “Yemekleri evde de yapmayı çok seviyorum. Yemek yapmadan duramıyorum. Yaparken çok heyecanlı oluyor. Çok güzel bir şey yemek yapmak” diye konuştu.
Kütahya Belediyesi dünya kentlerini buluşturdu