35,2484$% 0.23
36,7275€% 0.11
44,2207£% 0.05
2.980,93%0,12
4.861,00%0,18
19.414,00%0,19
Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, son 5 yılda hayata geçirdikleri projelerle bakanlık tarafından yapılan bir çok değerlendirmede Kütahya’nın büyükşehirleri de sollayarak ilk 5’e girdiğini söyledi. Kütahya’nın en önemli sorunlarından olan göçü durdurmayı başardıklarını kaydeden Işık, “Türkiye’nin fakir illerinden birisiyiz. Bundan sonraki 5 yılda öncelikli olarak çözmemiz gereken konulardan birisi fakirliği bu şehirde bitirmek” dedi
Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle şehirdeki basın mensuplarıyla bir araya geldi. 5 yıllık süreçte yapılan yatırımlar ve hayata geçirilen projelerle ilgili detaylı bir sunum yapan Başkan Işık, gelecek yıllardaki planlarını da paylaştı.
“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DE İLK 3 İL ARASINA GİRMEK”
Işık’ın açıklamasından satır başları şu şekilde:
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Türkiye genelinde 4 yılda yapılan halkın hayatını kolaylaştırıcı faaliyetlerin özeti olarak bir çalışma yayınladı. Bu endeksten Kütahyamız bizim gibi normal 51 il içerisinde yaptığı faaliyetlerin özeti ve ortalaması olarak 1. sırada yer aldı. Türkiye genelinde de 4. sırada yer aldık. Bizim üzerimizde 3 büyükşehir var. 1. sırada Konya, 2. sırada İstanbul, 3. sırada da Bursa var. Diğer 27 büyükşehir, Kütahya’nın arkasında. 51 il içersinde de bize en yakın sırada olan 9. sırada Kırıkkale, 18. sırada Osmaniye var. Yani Kütahya son 5 yılda yaptığı ciddi atılımlarla Türkiye’nin şu anda birçok ilinde konuşulan resmi kayıtlardan başarısını imzalamış ve tescillemiş bir ile dönüşmüştür. Ortalama endeks 2019 ve 2020 yılında akıllı şehirler ile ciddi atılımlar yapmış olmamıza rağmen 19. Sıradaydık. Şimdi 4. sıradayız. Akıllı şehirler yönetimi konusunda yine 19. sıradaydık 4. sıradayız. Strateji yönetimi konusunda 20. sıradaydık yani 20. ildik. 2020 yılında ilk resmi kayıtlara göre şimdi 5. il olduk. Akıllı şehir uygulamaları konusunda 17. sıradan 3. sıraya yükseldik. Ama ilgi çeken önemli konulardan birisi insan konusu. İnsan kaynağı konusunda 49. sıradaydık. 2020 yılında yani belediye çalışanlarının işi sahiplenmesi, nitelikli personel, işine yatkınlık ve benzeri gibi biçok faktöre baktığımız zaman 3 yıl önce 49. sırada olan ilimizi şimdi 5. sıraya yükselttik. Ulaşımda 38. sıradaydık, şimdi 5. sıradayız. Hâlâ ulaşım, Kütahya’da önemli bir sorun olarak konuşulmasına rağmen kat ettiğimiz mesafe devletin kayıtlarında çok büyük mesafe. Onun için de sizlere ve tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum.”
“3 YILDA 58 BASAMAK YÜKSELDİK”
“Bizi ilgilendiren ve çok önemli gördüğümüz önemli sıralama ekonomide. Özellikle 2019’da borçla devraldığımız, çok ağır şartlarda çalıştığımız, 2020 yılında pandemi ile muhatap olduğumuz dönemde görüldüğü gibi ekonomide 62. ildik. Yani ekonomik olarak sıkıntılı olan bizim altımızda 19 ilinden sonra çok zor durumda olan bir belediye iken şimdi bu ekonomi konusunda 62’den 4. sıraya geldik. Yani 58 basamak 3 yılda bu şehrindeki yapıyı ekonomik yapıyı, mali yapıyı düzeltip diğer konularda aldığımız tedbirlerle büyük bir başarı kaydettik.”
“TÜRKİYE’NİN FAKİR İLLERİNDEN BİRİSİYİZ”
“İl bazında gayri sahfi yurtiçi hasılasından şehrimizi değerlendirdiğimizde, 2019 yılında dolar bazında 27. sıradaydık Türkiye’de ve 7 bin 298 dolar kişi başına yıllık gayri sahfi milli hasılamız vardı. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle sıramız değişmedi ama 6 bin 821 dolara geriledi. Yani Türkiye’deki genel fakirlemenin ve ekonomik şartların ağırlaşması nedeniyle bizde de düşme var. 2021’de 29. sıraya geriledik ancak kişi başına 7 bin 412 dolara çıkmışız. Son yayınlanan 2022 rakamlarına göre 30. sıradayız. 8 bin 500 dolara yaklaştık. Türkiye ortalaması 12 bin dolar civarında. Dolayısıyla Türkiye’nin fakir illerinden birisiyiz. En büyük sorun ve bundan sonraki 5 yılda öncelikli olarak çözmemiz gereken konulardan birisi fakirliği bu şehirde bitirmek. Bizim tüm projelerimiz buna yönelik olacak.”
“FAKİRLİĞİ YENMEK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”
“Artık şehri büyütüyoruz onda sıkıntı yok. Göçü durdurduk, sosyal barışta bir sıkıntımız yok. Fakirliği yenmek için daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü 81 il içersinde nüfus olarak 38. sırada olan bir yerdeki ilimiz, milli gelir açısından ortalamanın çok altında ise ve sıra olarak 30 olsa da vatandaşlarımız bu kadar potansiyele rağmen bu potansiyelden şehrimizin hak ettiği dönüşü kendi bütçelerinde hissedemiyorsa bunu çözmek zorundayız. Onun için de hem ticari alanların artırılması, hem de turizm ve yol ticaretini, artı sanayiden şehrimizi mutlaka daha çok gelir elde eden bir şehre dönüştürmek zorundayız. O nedenledir ki, belediyemiz mücavir alanı içersinde bulunan toplam 10 milyon metrekare civarındaki sanayi alanlarımızı yaptığımız imar düzenlemeleriyle 16 buçuk milyon metrekareye çıkarttık. Yüzde 65 arttırdık. Ayrıca Zafer OSB’nin de ilavesiyle bu yaklaşık 31 milyon metrekareye yani 3 katına çıktı. İşte bunun artık ekonomiye döndürülmesi, oralarda iş sahalarının açılmasıyla beraber, hem istihdama hem de milli gelire katkı açısından hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Biz bundan sonraki 5 yılda Allah nasip ederse, bu ana sorunu çözmek için çalışacağız. Diğerlerinde artık biz Türkiye’yi geride bıraktık. Ortalamanın çok üzerindeyiz. Biraz önce bahsettiğim gibi Türkiye’de ilk 5 içerisinde yerimizi alıyoruz. Hedefimiz ilk 3’e girmektir. Ama ekonomi konusunda ortalamanın altında, vatandaşlarımız hâlâ zenginiz diyemeyecek durumda. Zenginiz diyeceğiz, büyüyen, gelişen ve zenginleşen bir Kütahya hedefimiz var.”
AK Parti heyetinden Bakan Koca ile sağlık zirvesi