38,1221$% 0.1
43,6329€% 1.39
50,9010£% 0.85
4.038,95%2,13
6.621,00%1,84
26.397,00%1,83
Cumhuriyetin Işığında Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk projesi kapsamında “5000 Yıllık Toprağın Serüveni” temalı sergi, Gülsüm Güral Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Özel sergide yer alan 10 kıymetli eser, ilk kez sanatseverlerle buluştu
Kütahya’da, “Cumhuriyetin Işığında Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk” projesi kapsamında “5000 Yıllık Toprağın Serüveni” temalı sergi açıldı. Program, Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, il protokolü, Güral Ailesi ve davetlilerin katılımıyla, Gülsüm Güral Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Program kapsamında bu özel sergide yer alan 10 kıymetli eser, ilk kez sanatseverlerle buluştu. Kütahya Valiliğinin himayelerinde, Kütahya Müze Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen sergi için Özel Gülsüm Güral Müzesi’nde tören düzenlendi. Kütahya Valisi Musa Işın, serginin açılışında yaptığı konuşmada, müzelerin toplumlar açısından önemine değindi. Törende konuşan Vali Işın, kültürel mirasın korunmasında müzelerin hayati rol oynadığını vurgulayarak, “Bu proje kapsamında ilimizdeki Özel Gülsüm Güral Müzesi’nin seçilmesi, Kütahya için büyük bir gururdur. Bu vesileyle Güral ailesini, özellikle müzenin kurulmasına öncülük eden Sayın Gülsüm Güral Hanımefendi’yi ve fikir öncülüğünü üstlenen Sayın Nafi Güral Bey’i tebrik ediyorum” dedi. Vali Işın, “Milletlerin hafızası, yazılı belgeler ve müzeler aracılığıyla korunur. Gelişmiş ülkelerde en ihtişamlı yapılar müzelerdir; çünkü bu yapılar, bir milletin kültürünü ve tarihini yaşatır. Biz de Kütahya olarak bu bilinçle hareket ediyor, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
YENİ PROJELER YOLDA
Vali Musa Işın, Kütahya’da yakın zamanda yapımı tamamlanacak olan Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi hakkında da bilgi vererek, mevcut Çini Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nin bu yeni alana taşınacağını ve içeriklerinin daha da zenginleştirileceğini belirtti. Ayrıca, Kütahya’ya dair yazılı eserlerin bir araya getirileceği “Kütahya Kitaplığı” projesinin de yürütüldüğünü aktardı.
YAŞAM KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖZGÜN BİR MÜZE
Gülsüm Güral Müzesi’nin yalnızca tarihî eserleri değil, aynı zamanda Kütahya’nın günlük yaşam kültürünü de yansıttığını belirten Vali Işın, “Düğünlerde, bayramlarda ve ev hayatında kullanılan objelerin sergilendiği bu müze, devlet müzelerinde pek rastlanmayan özgün bir içeriğe sahiptir. Kültür Bakanlığımızın bu müzeyi ödüle layık görmesi de bunun bir göstergesidir” dedi.
YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜRMELİ:
‘BİZLER İÇİN DE SON DERECE HEYECAN VERİCİ’
Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli de aile olarak sahip oldukları koleksiyonu başkalarıyla paylaşmak adına babası NG Kurucu Başkanı Nafi Güral’ın öncülüğünde Özel Gülsüm Güral Müzesi’nin kurulduğunu aktardı. Olağanüstü bir sergiye ev sahipliğini yaptıklarını belirten Sürmeli, “Bu kadar müze arasından seçilmek ve sergilenen eserlerin bugün ilk kez izleyici karşısına çıkmış olması bizler için de son derece heyecan verici.” dedi. Kütahya Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Ünal ise sergi ve eserler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konuşmalarının ardından serginin açılışı yapıldı. Topraktan yapılmış ve ilk kez sergilenen 10 tarihi eser, protokol üyeleri ile katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Sergi 2 Mayıs’a kadar gezilebilecek,
Kaçak tütün ve fişek ele geçirildi: 1 tutuklama