in ,

Aizanoi’de 1800 yıllık kandil, saç iğnesi ve kaşık bulundu

  • Okuma Süresi:2Dakika
  • Karakter Sayısı:319karakter

Aizanoi Antik Kenti’nin ‘Agora’ olarak adlandırılan bölümünde yürütülen kazı çalışmalarında, 1800 yıllık geçmişe sahip, biri kemik işleme atölyesi olarak kullanılan toplam 4 dükkan ortaya çıkarıldı. Atölye ve dükkan içinde ise büyükbaş kemiklerinden yapılmış çok sayıda kandil, saç iğnesi ve kaşık bulundu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen Aizanoi Antik Kenti’nde, Müze Müdürlüğü ve Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nce 120 kişiyle yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan ve bünyesindeki tiyatro, stadyum, Zeus Tapınağı ile Agora gibi tarihi yapılarıyla dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen ‘Aizanoi’nin çarşısı’ olarak tabir edilen Agora’daki çalışmalarda 4 dükkan ortaya çıkarıldı. Tarihe ışık tutacak çok sayıda kandil, saç iğnesi ve kaşık gibi esere rastlanıldı.

‘HEM ATÖLYE HEM DE DÜKKAN OLARAK KULLANILIYORDU’

Agora’daki kazılar hakkında bilgiler veren Kazı Koordinatörü Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, buldukları dükkanların içinde hayvan kemiklerinden işlenmiş ve işlenmeye hazır kaşık ve saç iğnelerine rastladıklarını belirtti. Coşkun, “Bu buluntulardan hareketle dükkanlardan bir tanesinin kemik atölyesi ve kemik eserlerin satıldığı, çift işlevli bir dükkan olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Diğer dükkanın kazısında ise yoğun olarak sağlam ve kırık vaziyette 40’tan fazla kandil bulduk. Pişmiş topraklardan yapılmışlar. Bir kısmının da kullanılmış olduğunu tespit edebiliyoruz” dedi.
#kütahya #kütahyadanhaber #aizanoi #kütahyahaber #çavdarhisar #kütahyahaberleri #agora #atölye #dükkan #tarihieser

Haberimizi puanlar mısınız?