in

Kentsel dönüşümde yeni ihale 5 Eylül’de

  • Okuma Süresi:4Dakika
  • Karakter Sayısı:956karakter

 

Vefa ve Osmangazi Mahallelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak ihalenin tarihi belli oldu. 5 Eylül yapılacak ihale için mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Kentsel dönüşümde hiçbir hemşehrimizi mağdur etmedik” dedi

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, makamında Osmangazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yaldız ve Vefa Mahallesi Muhtarı Mehmet Usta ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. Başkan Işık açıklamasında, “Göreve geldiğimiz günden buyana kentsel dönüşüm kapsamında Osmangazi Mahallesi ve Vefa Mahallesinde değerlendirmeye çalıştığımız ve geldiğimiz son nokta ilgili açıklamalarda bulunmak üzere mahalle muhtarlarımızla birlikteyiz. Vefa ve Osmangazi mahallerimiz bilindiği gibi 2012 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kentsel dönüşüme tabi tuttuğumuz 12 mahallemizden iki tanesi olarak iş başına gelir gelmez kentsel dönüşüm sürecini başlatmış ve belli bir noktaya getirmiştik. 2021 yılı sonu itibariyle her iki mahallelerimizin ihaleleri yapılmış, 500’er yüz konutluk ihalelerle ilgili takvimler alınmış, mart ayı itibariyle inşaat sezonuna başlayacak şekle getirmiştik. İnşaat sezonunun olmadığı kasım ve aralık aylarındaki piyasa dalgalanması ve bunun akabinde hükümetimizin çıkarttığı düzenlemeye dayanarak bu ihaleleri alan firmalar fesih haklarını kullanarak aldıkları ihaleleri bıraktılar. Yeniden ihale sürecine geçildi” dedi.

YENİ İHALE 5-6 EYLÜL 2022’DE

Başkan Işık, “Allah nasip ederse 5 Eylül 2022 tarihinde Vefa Kentsel dönüşüm projemiz 495 konut, 10 adet dükkan, 1 adet cami inşaatı ve alt yapı ile çevre düzenlemesi ikmal işi olarak TOKİ internet sitesi ilan sayfasında yayınlandı. Aynı şekilde 6 eylül 2022 tarihinde de 495 konut, 1 adet cami ve ticaret merkezi inşaatı ve alt yapı ile çevre düzenlemesi ikmal işi olmak üzere Osmangazi Mahallemize bitişik durumda olan Bölücek Mahallesi kentsel dönüşüm projesi olarak ihale takvimine girdi. İhale sonuçlandığında eylül ayından sonra yarıda kalan bu mahallelerimizde kentsel dönüşüm çalışmaları yeniden başlayacak ve hızla bitirmek üzere çalışmalar devam edecek” dedi.

Konuşmasına, “Yeni yapılacak konutların dışında, göreve geldiğimizden bugüne yine bu iki mahallemizde ve birinci etapta dönüşüme tabi tutulan Sultanbağı Mahallemizde çok sayıda hemşehrimizi 1453 konutlarında ev sahibi yapmak üzere ciddi çalışmalarda bulunduk” sözleri ile devam eden Başkan Işık, “Osmangazi Mahallesinde toplam 1559 bağımsız bölüm var. Bunların 551 bağımsız bölümü ile anlaşma sağladık. Karşılığında 1453 konutlarında 353 konuta hak sahibi vatandaşlarımız yerleşti. 18 Ocak 2022 tarihinde TOKİ ile imzaladığımız protokol kapsamında kullanılmaz halde ve güvenlik riskleri oluşturduğu düşünülen 65 taşınmaz tespit edildi. Bu taşınmazlarla ilgili kamulaştırma işlemlerini başlattık. Bu kapsamda 42 taşınmaz sahibimizle uzlaşma görüşmelerini yaptık. 33’ü ile anlaştık, 9 taşınmaz sahibi ile uzlaşma sağlanamadı. Dolayısı ile hukuki yollarla çözüm için süreç devam ediyor. Ayrıca 23 taşınmazın ise işlemlerine kısa sürede başlamak üzere çalışmalarımız sürdürülüyor” ifadelerine yer verdi.

“Hiçbir vatandaşımızın elinden zorla ya da zorlayarak taşınmazını alma gibi bir düşüncemiz olmadı, olmayacak ve bizim dönemimizde de kimsenin mağduriyetine müsaade edilmeyecek” diyen Başkan Işık, “Zaman zaman Osmangazi Mahallemizde bu sıkıntılı sürecin ne aşamada olduğunu bilmeden bazı vatandaşlarımız veya o vatandaşlarımızın yanında bazı siyasiler bu konu ile ilgili farklı bilgileri farklı ortamlarda paylaşıyorlar. İşin doğrusu budur. Kesinlikle hiçbir vatandaşımızın taşınmazını değerinin altında alma veya benzeri gibi bir uygulamamız olmadı, olmayacaktır. Zaten tüm vatandaşlarımız da gönüllülük esasına göre bu uzlaşmalara katılıyor. Ve işine gelirse anlaşma sağlıyor. Değilse zaten taşınmazları yerinde duruyor. Yerinde dönüşüm sürecinde arsasının karşılığı müteahhitle veya TOKİ ile yüzde kaç oranında anlaşılıyorsa daire olarak kendilerine verilecek” dedi.

Başkan Işık, “Vefa Mahallemizde de toplam 1995 bağımsız bölümümüz var. 353 bağımsız bölüm ile anlaşma sağlandı. Karşılığında 1453 konutlarından 301 adet konutu hak sahiplerine verdik. Belediyemize geçen taşınmazlarla ilgili her iki mahallemizde de Sultanbağı Mahallemiz dahil olmak üzere tüm yıkım işlemlerini tamamladık. Artık TOKİ ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yerinde hızlı bir dönüşüm sürecini Eylül ayında yapılacak olan ihalelerden sonra hızla başlatmış olacağız. Her iki mahallemizde vatandaşlarımızla bu ilişkilerin düzenli bir şekilde yürütülmesinde destekleri en başından beri gördüğümüz mahalle muhtarlarımız ve mahalle sakinlerimize teşekkür ediyorum” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Açıklamada hazır bulunan Osmangazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yaldız ve Vefa Mahallesi Muhtarı Mehmet Usta, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a verdiği destekler ve sürecin başından bugüne kadar kimseyi mağdur etmediği için teşekkür ederek, yeniden yapılacak olan ihale sonrasında kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde devam edeceğini belirttiler.

Haberimizi puanlar mısınız?