in ,

Kütahya’da üç boyutlu yazıcı ile diş kaplama üretilecek

  • Okuma Süresi:2Dakika
  • Karakter Sayısı:475karakter

 

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ), Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde üç boyutlu cihazla porselen ve seramik diş kaplama üretecek

KSBÜ ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ortaklığıyla gerçekleşen proje çalışması, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Zafer Kalkınma Ajansı 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kabul edilerek üç boyutlu cihazla diş porselen ve seramik kaplama üretilecek. KSBÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde faaliyete geçecek laboratuvarda günlük 450 diş kaplaması üretilebilecek. Kütahya bu alanda bölgede önemli bir yer edinerek, diğer illerdeki kamu kurumları ve özel kuruluşlara da ilk etapta porselen ve seramik diş olmak üzere zirkonyum kaplama da tedarik edecek.

‘MİLLİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞAN BİR ÜNİVERSİTEYİZ’

Konuyla ilgili KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu açıklama yaptı. Kavuncu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edilen projemizle birlikte Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimizde yeni bir birim kuruyoruz. Türkiye’de kamu sektöründe çok az sayıda üretilen diş kaplama üretimini gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar bazı büyükşehirlerde üretilen diş kaplama tedariğinde genel olarak bazı zorluklar yaşanıyordu. Biz de diş kaplama üretimi gerçekleştirerek milli ekonomiye katkı sağlamak istiyoruz. Altyapımız buna müsait.” dedi.

‘DİŞ KAPLAMA TEDAVİSİ TEK MERKEZDE TAMAMLANACAK’

Rektör Kavuncu, daha önce diş kaplama sürecinin diğer illerde olduğu gibi uzun vakit aldığını ancak projenin hayata geçmesiyle tüm bu işlemlerin kısa süre içerisinde KSBÜ Diş Hastanesinde tamamlanabileceğini belirtti. Kavuncu, “Önceden diş kaplamalar dıştan geldiğinden dolayı hastalar uzun müddet bekleyebiliyorlardı. Ancak şu an tüm işlemleri kendi hastanemizde gerçekleştireceğiz. Tedavi süreci ciddi derecede kısalmış olacak.” diye konuştu. Diş kaplama için ayrıca personel temin ettiklerini ifade eden Rektör Kavuncu, “Bunun dışında çağdaş bir üniversite olarak ileriye yönelik personel ihtiyacını karşılama konusunda personel yetiştireceğiz. Meslek yüksekokulumuzda dijital diş teknikerleri yetiştireceğiz.” bilgisini paylaştı.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Rektör Kavuncu bu projenin hayata geçmesinin sağlık turizmi için de ayrıca büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Tedavi süreci kısalacağından dolayı sağlık turizmine de katkı sağlamış olacağız. Yurt dışından gelen hastalar Kütahya’da kısa süre içerisinde diş kaplama tedavisini sonuçlandırabilecek. Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere Zafer Kalkınma Ajansı, Valilik ve DPÜ’ye desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Haberimizi puanlar mısınız?