in

‘Türk Medeni Kanunu’nun kabulü dev bir adım’

  • Okuma Süresi:2Dakika
  • Karakter Sayısı:511karakter

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Kadın Kolları Başkanı Sevinç Şenol, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin, kadının insan hakları açısından dev bir adım olduğunu belirterek, “Bu yasa kadını ve erkeği yurttaşlık temelinde eşitlemiştir” dedi

CHP Kütahya Kadın Kolları, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin 96. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Kütahya Kadın Kolları Başkanı Sevinç Şenol, parti binasında yaptığı açıklamasına Giresun’da katledilen Sıla Şentürk’ü anarak başladı. Şenol, “Ne yazık ki, böylesine önemli bir günde yine yastayız! 16 yaşında evlendirilmeye çalışılan ve nişanlısı tarafından katledilen Sıla Şentürk’ün yasını tutuyoruz. Katil Hüseyin Can Gökçek’in 10 ayrı suçtan sabıkası olduğu ortaya çıktı. 1 yıl önce Sıla’yı kaçırmaya çalıştığı yargıya taşınan bu caninin tutuklanması için 16 yaşındaki bir çocuğun katledilmesi mi gerekti? Biz, kadınların ve çocukların yaşam hakkını savunurken, kadınların ve çocukların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesih eden siz değil miydiniz? Artık yeter!” dedi.

Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin, kadının insan hakları açısından dev bir adım olduğuna değinen Şenol, “Bu yasa kadını ve erkeği yurttaşlık temelinde eşitlemiştir. Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırılmış, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf yapma hakkı tanınmıştır. “Aile reisi kocadır” hükmü değiştirilmiş, evlilik birliğinde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanınmıştır. “Evin seçimini kocanın yapacağı” hükmü değiştirilerek, eşlerin oturacakları evi birlikte seçmeleri hüküm altına alınmıştır. Evlilik birliğinin giderlerine yalnız malvarlığı ile değil emekleriyle de katılabilme olanağı sağlanmıştır. Ayrıca evlilik sona erdiğinde evlilik sürecinde edinilen malların paylaşımında eşler arası eşitlik sağlanmıştır” diye konuştu.

Sevinç Şenol açıklamasını şöyle sonlandırdı, “Biz bu hakları büyük mücadeleler sonunda kazandık. Cumhuriyetimizi kadın erkek beraber kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki; eşit, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan bir Türkiye’yi yeniden hep birlikte inşa edeceğiz. Aydınlık bir gelecek tasarısıyla kurulan Cumhuriyetimizin karartılmasına asla izin vermeyeceğiz. Tüm kadınları ve eşitlikçi erkekleri Medeni Kanunumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bugün bizimle dayanışma içerisinde olan kadın platformlarını, dernekleri, duygu ve düşüncelerimizi paylaşan, çoğaltan herkesi selamlıyoruz” dedi.

Haberimizi puanlar mısınız?