35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DPÜ TÖMER), Türkçe öğrenen 83 ülkeden gelen uluslararası öğrencileri ile Barış Manço’yu anma etkinliği düzenledi
DPÜ TÖMER tarafından Barış Manço’yu anma etkinliği gerçekleştirildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki Amfi-2’de düzenlenen etkinliğe Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğg. Necati Gündüz, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Göçmez, dekanlar, DPÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ahmet Uslu ve Barış Manço’nun eşi Lale Manço Ahıskalı katıldı.
Program Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler’in tebrik mesajının okunması ile başladı. TBMM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle programa katılamadığını, bu nazik davet için teşekkürlerini ileten Erenler mesajında “Ülkemizin müstesna sanatçılarından biri olan Barış Manço’yu 7’den 77’ye hiç unutmadık. Ezgileri hala kulaklarımızda. Ülkemiz insanını tüm dünyaya tanıtan günümüz Dede Korkut’u Barış Manço’yu rahmetle anıyorum. Üniversitemizin Barış Manço’nun temsil ettiği değerleri gelecek nesillere aktarmak adına böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmasını çok anlamlı buluyorum. Sayın rektörümüzün nezdinde emeği geçen herkese teşekkür eder, katılımcılara ve Lale Manço Hanımefendiye saygılarımı sunarım” dedi.
‘DİL ÖĞRETİMİNDE MANÇO’NUN ÖNEMLİ BİR YERİ VAR’
Programda konuşma yapan DPÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ahmet Uslu düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“83 ülkeyle birlikte Barış Manço’yu anma etkinliğinde olduğumuz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Barış Manço’nun bizim çok farklı bir önemi ve özelliği var. Bizler sizlere Türkçe öğretirken, ilk seviyeden başlayarak Barış Manço şarkılarını paylaşıyoruz. Dil öğretiminde de Barış Manço’nun büyük bir önemi var. Kendisi Türkiye’nin evliyası olarak da bilinir. Birçok ülkeyi gezmiştir. Barış temsilcisi olarak bilinen bir kişiden bahsediyoruz. Ben öncelikle davetimizi kırmayıp buraya kadar gelen Barış Manço’nun eşi Lale Manço’ya teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.”
‘ÖĞRENCİLER MANÇO’NUN ŞARKILARINI ÖĞRENİYOR’
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Barış Manço’nun ülkemizin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olduğunu ve ölümünden yıllar sonra bile o günkü gibi hatırlanmasının altında onun ülkemiz değerlerini, hislerimizi yansıtmaktaki başarısı olduğunu söyledi ve şunları söyledi:
“Barış Manço, ismi ile müsemma bir şahsiyettir. Ülkemiz değerlerini, barışı ve sevgiyi tüm dünyaya taşımış ve hafızalarda yer etmiştir. Bir röportajında Barış Manço en büyük hayalinin gelecek nesiller tarafından yâd-ı Cemil olmak ifadesi bugün gerçekleşmiştir. Ölümü yaşam uykusundan uyanmak olarak tarif eden Barış Manço’nun üniversitemiz Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından böyle bir etkinlikle anılması çok önemlidir. Bu rahmetlinin yâd-ı Cemil olma isteğinin yerine getirilmesinin bir örneğidir. 83 ülkeden 2 bin 300 öğrencimizin Barış Manço şarkılarını öğrenerek, dinleyerek barış tohumlarını yeşertmesini önemsiyorum. Bu vesile ile bu anma programına teşrif eden Lale Manço Hanımefendi’ye de teşekkürlerimi sunuyorum.”
‘BARIŞ MANÇO HER GÖRÜŞTEN İNSANI BİR ARAYA GETİRMİŞTİR’
Uysal’ın ardından kürsüye gelen Lale Manço ise katılımcılara şu sözlerle hitap etti:
“Barış Manço’nun yâd-ı Cemil isteğinin bu programlarla yerin gelmesi bizi memnun ediyor. Bu öğretmenlerimiz, anne ve babaların bu konudaki hassasiyetinin de bir göstergesidir. Barış Manço her anlayıştan, görüşten, düşünceden insanları bir araya getiremeyi başarmış bir insandır. Biz onun başlattığı bu misyonu Barış Çocukları adı altında yaşatmaya devam ediyoruz. Farklı ülkelerden gelip Barış Manço şarkılarını söyleyen öğrencileri görmekten çok büyük mutluluk duydum. Bu manzaradan Barış da çok mutlu olurdu.”
Konuşmaların ardından program, 83 ülkeden öğrencilerin Barış Manço şarkılarını koro ve solo olarak söylemesi ile devam etti. Programın sonunda Prof. Dr. Kâzım Uysal, Lale Manço’ya hediye ve plaket sundu. Öğrencilerle birlikte fotoğraf çektiren Prof. Dr. Uysal ve Lale Manço daha sonra üniversitemizi gezerek Barış Manço heykelini ziyaret etti.
Emet Göleti’nde doluluk oranı yüzde 70’i aştı