35,2484$% 0.15
36,7389€% 0.08
44,2552£% 0.17
2.966,65%0,42
4.838,00%0,39
19.382,00%0,36
İzmir’de yaşanan depremin ardından Kütahya’nın bugünkü durumu, depremin mekanizması, tanımı ve yorumu, Ege Bölgesinin deprem özelliği, depreme dayanıklı bina tasarımı Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından düzenlenen Deprem Çalıştayı’nda konuşuldu
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Göktay Ediz’in yönetiminde düzenlenen çalıştayda; Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İskender Işık, Prof. Dr. Mehmet Tevfik Bayer ve Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özburan konuşmacı olarak yer aldı. DPÜ GSF Ahmet Yakupoğlu Amfisinde düzenlenen çalıştaya; Vali Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkan Vekili Ömer Köse, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, AFAD Kütahya İl Müdürü Ahmet Ali Artun, akademisyenler, STK Temsilcileri ve bazı daire müdürleri katıldı.
‘DEPREMLE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ’
Depremlerin varlığı ve olma ihtimalinin engellenemeyeceğini belirten Prof. Dr. İ. Göktay Ediz, “Ancak depremlerden sonra oluşan can ve mal kayıpları tamamen önlenebilir ve kontrol edilebilir parametrelerden kaynaklanmaktadır. Bu parametreler binalarımızı inşa ettiğimiz zemin özelliklerinin doğru seçilmesiyle, binaların depreme dayanaklı olarak inşa edilmesidir. Bizi sevdiklerimizin ayıran deprem olmayıp tamamen bizim kontrolümüzde olan bu iki parametrenin yanlış seçilmesi veya yanlış gerçekleştirilmesi nedeniyledir. Şehirlerimizde konutlaşma için tahsis edilen alanlar bir mecburiyet değildir. Çoğunlukla bir tercihtir. Bu tercihi biz istersek bilimsel veriler ışığında daha sağlam, sıvılaşmayan ve deprem anında sağlam binanın hareketini artırmayan alanlar için kullanabiliriz” diye konuştu. Çalıştayda ilk sözü alan Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık; deprem tanımı, büyük depremler, depremlerin nasıl meydana geldiğinin açıklanması, dünyada en çok deprem yaşanan bölgeler, depremlerin sınıflandırılması, Anadolu’daki depremlerin nedenleri, depremlerin ölçülmesi, zemin sıvılaşması, depremler üzerine tahminler ve Kütahya’dan geçen fay hatları konularında katılımcıları bilgilendirdi. Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muzaffer Özburan katılımcılara Türkiye’nin depremselliği, Ege Bölgesinin horst ve graben yapısı, İzmir depreminin oluşumu, Kütahya’nın depremselliği, Kütahya ve çevresindeki deprem tehlikesi, Kütahya’daki diri faylar, 1970 Gediz Depremi, Simav-Akşehir Fay Sistemi, Kütahya grabeni, Kütahya bölgesinde yapılan ve yapılması gereken akademik çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Çalıştayda son sözü alan Prof. Dr. Mehmet Tevfik Bayer ise sunumunu şehir planlama, zemin davranışına uygun temel tasarım ilkeleri, depreme dayanıklı yapı tasarımı, yapı tasarımını etkileyen faktörler, mimari tasarım, taşıyıcı sistem tasarımı başlıkları altında katılımcılarla paylaştı. Vali Çelik, çalıştaya emek veren herkese teşekkür etti.
‘Kütahya kabuğunu kıracak’