34,7472$% 0.01
36,5656€% 0.03
44,0900£% 0.09
2.951,11%0,02
4.890,00%-0,04
19.560,00%-0,04
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye’de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Aykan, Kütahya’nın da aralarında olduğu, kent merkezinden diri fay geçen illerin her an tehlike altında olduğunu ifade etti
Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Ergün Koç Kültür Merkezi’nde yapılan Türkiye’nin depremselliği ve yerleşime uygunluk değerlendirmelerinin ele alındığı Karacabey Deprem Panelinde konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye’nin diri fay haritası incelendiğinde 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Yakın zamanda yapılan çalışmalara göre, 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini aktaran Aykan, bu illeri Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl olarak sıraladı.
‘DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DEFALARCA İFADE ETMİŞTİK’
6 Şubat depremleri öncesinde bölgedeki sismik boşluklar konusunda dikkat edilmesi gerekildiğini defalarca ifade ettiklerini söyleyen Aykan, “Türkiye’nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var. Yapılan çalışmalara göre, sismik boşluk olarak değerlendirilen bu faylar, yakın bir gelecekte tekrar deprem olacağını gösteriyor; Fakat depremin tam zamanını bilemiyoruz. Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Ülkemiz bu deprem ile bir felaket yaşadı. Bu deprem öncesinde Kahramanmaraş’ta büyük bir deprem olabileceğini, buranın bir sismik boşluk olarak değerlendirildiğini ve buralara dikkat edilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik” dedi.
‘MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMALARININ MUTLAKA YAPILMASI GEREKİYOR’
Tüm afet risklerinin haritalarda belirtildiği mikro bölgeleme çalışmalarının önemine dikkat çeken Aykan, “Bir fayın, deprem tekrarlama periyotlarını, kaç büyüklükte deprem ürettiğini kısaca fayın geçmişteki davranışlarını inceleyen ve gelecekteki deprem tehlikesini belirleyen Paleosismolojik çalışmaların önemine dikkat çeken Aykan, fay hattı üz erinde bina olmaması gerekiyor. Kaç binanın fay hattı üzerinde olduğunun çalışılması lazım. Tüm afet risklerinin haritalarda belirtildiği mikro bölgeleme çalışmalarının mutlaka yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Yunus Timleri kavganın önüne geçti! Çok sayıda suç aleti ele geçirildi