35,7658$% 0.04
37,3491€% -0.49
44,6469£% -0.23
3.153,18%0,08
5.137,00%0,19
20.486,00%0,16
Dijital Dünyada İnsan Hakları Konferansı’nda konuşan Vali Musa Işın, bencilliğin insanları birbirine zarar vermeye ittiğini belirterek, insan hakları adına bir şeyler yapmak için önce bencilliğin bir kenara bırakılması ve insanların birbirine adaletle yaklaşmayı öğrenmesi gerektiğini söyledi
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla “Dijital Dünyada İnsan Hakları Konferansı” düzenlendi. Programa Vali Musa Işın, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Güçlü ve Yönetmen Okan Özbay katıldı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Maalesef günümüzde insan hakları ihlalleri, savaşlar, zulümler ve yoksulluk gibi durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Ancak bu durumları düzenlemek amacıyla oluşturulmuş mekanizmalar da mevcut. Ne yazık ki, bu mekanizmalara dünya genelinde yeterince uyulmadığını görüyoruz. Oysa insan hakları, 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile oldukça net bir şekilde belgelendi. Fakat pratikte bu beyannamenin gerekliliklerinin yerine getirildiğini söylemek güç.”
VALİ IŞIN: ‘BENCİLLİK İNSANLARI BİRBİRİNE ZARAR VERMEYE İTİYOR’
Programda konuşan Vali Musa Işın, insanlığın kendi kendine zarar veren bir hale geldiğini belirterek, çevredeki zulüm, şiddet ve hak ihlallerinin en uç örneklerinin bile, günlük hayatta insanların birbirlerine nasıl zarar verdiğinin yansıması olduğunu vurguladı. “Hakaret etmek, başkalarının haklarına girmek, onları mağdur etmek gibi davranışlar artık sıradanlaştı” diyen Vali Işın, bu sorunun yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın karşılaştığı bir sorun olduğunu belirtti ve değerlerin kaybolduğuna dikkat çekti. Vali Işın, Türk kültüründe ve inancında insanın “eşref-i mahlukat”, yani yaratılmışların en şereflisi olarak kabul edildiğini, Kur’an-ı Kerim’de ise insanın “ahsen-i takvim”, yani en güzel biçimde yaratıldığı ifade edildiğini hatırlattı. İnsan için yaratılmış olan evrenin bir göstergesi olarak güneş, ay, yağmur ve toprak gibi unsurların, Allah’ın insana verdiği değeri simgelediğini söyledi. Bencilliğin insanları birbirine zarar vermeye ittiğini belirten Vali Işın, kültürümüzde ve inancımızda adaletin çok önemli bir kavram olduğunu vurguladı. İslam’ın temel ilkelerinden biri olan adaletin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nde de benzer şekilde yer aldığını ifade etti. Veda Hutbesi’nde yer alan “siyahın beyaza, beyazın siyaha üstünlüğü yoktur” ve “herkes işlediği suçtan yalnızca kendisi sorumludur” gibi evrensel ilkelerin, günümüz hukukunda hala geçerliliğini koruduğunu belirtti.
ADİL VE HOŞGÖRÜLÜ BİR DÜNYA İÇİN HERKESİN SORUMLULUĞU VAR
Vali Işın, insan hakları adına bir şeyler yapmak için önce bencilliği bir kenara bırakmak ve insanların birbirine adaletle yaklaşmayı öğrenmesi gerektiğini söyledi. Türk medeniyetinin geçmişte, insanlara zorla dillerine, dinlerine veya kültürlerine müdahale etmediğini hatırlatarak, bu medeniyetin adalet ve hoşgörüyle anıldığını, bugün de bu değerlerin korunması gerektiğini vurguladı. Son olarak, sevgi ve empatiyi hatırlamanın önemine değinen Vali Işın, sevgiyle büyüyüp çoğalan bir dünyanın, nefretle yok olacağına dikkat çekti. Vali Işın, insanlık adına daha adil ve hoşgörülü bir dünya için herkesin sorumluluk taşıdığını ifade etti. Konferans dijital dünyada insan hakları ihlallerine karşı alınması gereken önlemler ve toplumsal sorumluluklar üzerine konuşmalarla sona erdi.
Yeniden Refah heyetinden Tavşanlı Belediyesi’ne ziyaret