38,2552$% 0.34
43,8333€% 0.15
51,0885£% 0.12
4.075,24%0,33
6.682,00%0,64
26.646,00%0,63
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Siyasi iradenin en üst merci olan Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu konuya el atılmış olması çok önemli. Hem sağlık bakanımız hem de adalet bakanımız bir araya gelerek çok ciddi manada bir mutfak çalışması yaptılar. Biz istiyoruz ki, sağlıkta şiddetin kökü kazınsın” dedi
Sağlık-Sen Kütahya Şubesi’nin yeni hizmet binasının açılışına katılan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta şiddetin önlenmesi için TBMM’ye sunulan kanun teklifi, 3600 ek gösterge, ek ödemelerin merkezi bütçeden yapılması ve sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı tazminat konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI BÖYLE BİR BASKI ALTINDA
SAĞLIK HİZMETİ SUNMAYA KORKAR HALE GELDİ”
Meclise gelecek olan sağlıkta şiddet konusunun uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirten Semih Durmuş, bu konuya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla el atılmasının önemine dikkat çekti. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının ciddi bir çalışma yaptığına vurgu yapan Durmuş, “Biz istiyoruz ki, sağlıkta şiddetin kökü kazınsın. Sağlıkta şiddet olmasın. İnsanlar bir takım sorunlarla karşılaşıyorsa, bu sorunun çözüm yolları ve metotları vardır. Asla şiddet olmaması gerekiyor. Zor bir süreç. Sağlık çalışanları böyle bir baskı altında sağlık hizmeti sunmaya korkar hale geldi. Çünkü insanların ne tür tepkiler vereceğini bilemiyorsunuz. Üzerinde herhangi bir kesici, delici alet var mı bunu bilmiyorsunuz. Böyle bir tehdit altında sağlık hizmeti vermek gerçekten büyük bir zorluk içeriyordu. İnsanların bu noktada güvence altına alınacak olması, bu yönde adımların atılmış olması çok önemli” dedi.
Sağlık-Sen olarak sağlıkta şiddetle ilgili her ay düzenli olarak raporlar yayınladıklarını belirten Durmuş, “Türkiye’nin gündeminde var olan bir şiddet sarmalının görünür hale gelmesini sağlamış olduk. Bugün de bu yönde atılacak olan adımları çok önemsiyoruz. Ama sadece cezaları artırmak sağlıkta şiddeti önlemez. Kurumsal ve idari açıdan da bir takım önlemlerin alınmış olması gerekiyor. Biz şiddetin tümüne karşıyız” diye konuştu.
“SAĞLIKTA ÇALIŞMA BARIŞININ TESİS EDİLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Ek ödemelerin merkezi bütçeye aktarılarak tek kalemde ödenecek olmasıyla ilgili de konuşan Genel Başkan Durmuş, bu sayede sağlıkta çalışma barışının tesis edileceğine inandıklarını ifade etti. Durmuş açıklamasının devamında, “Sağlıkta maaş, döner sermaye ve ek ödemeler olarak 3 farklı ödeme şekli var. Bunların birbirinden farklı olması, kurumdan kuruma değişiyor olması, aynı statüdeki insanların bile birbirinden farklı ücret alıyor olması sağlık çalışanları içerisinde çok ciddi bir tedirginlik yaratıyordu. Biz, sağlık çalışanlarının alacak oldukları ücretin hastanelerin döner sermaye bütçelerine bağlı olmaksızın merkezi bütçeden ödenmesini istiyorduk. Çünkü merkezi bütçeden ödeme olmadığı sürece sağlıkta ücret adaletini sağlamak mümkün değildi. Ücret az ya da çok olabilir; temel ücretlerin artırılmasını istiyoruz ama ülkenin ekonomisine bağlı veremeyebilirsiniz. Ama adaleti sağlayabilirsiniz. Bunun için adaletin sağlanması durumunda sağlıkta çalışma barışının tesis edileceğine inanıyoruz. Ek ödemenin merkezi bütçeye aktarılması ve tek bordroda ödenecek olması, çalışanların ay başında ne kadar ücret aldığını görecek olması çok önemli” ifadelerine yer verdi.
3600 ek göstergeyle ilgili yürütülen çalışmalarda gelinen son noktayı da paylaşan Durmuş, hayata geçmesi durumunda emekli maaşları ve emekli tazminatlarında yüzde 30’luk bir artış beklediklerini vurguladı.
“İNSANLAR EMEKLİ OLDUKLARINDA YAŞAMLARINI
ÇALIŞIYORKEN Kİ GİBİ DEVAM ETTİREBİLECEK”
Durmuş yaptığı açıklamanın devamında şu konulara dikkat çekti; “Çalışma bakanlığının nezdinde hükümetimize teşekkür ediyorum. Yıllardır kamu çalışanları bu hakkın verilmesi için mücadele ediyordu. Bugüne ve bizlere nasip oldu. 3600 ek gösterge çıktığında emekli maaşları ve tazminatları doğrudan artacak. Önemli bir kazanım. Emekli maaşlarında yüzde 30’luk bir artış, emekli tazminatlarında da yüzde 30-40 bir artış söz konusu olacak. İnsanlar emekli olduklarında da yaşam standartlarını çalışıyorken ki gibi devam ettirebilecek. Bunun kapsamının geniş olması gerekiyor. Tüm kamu çalışanlarının emekli maaşları ve tazminatlarının kademeli olarak artmasını talep ediyoruz. İnsanların kafasını karıştırmak için bir takım paylaşımlar yapılıyor. Bu noktada kamu çalışanlarımızın resmi açıklamalara itibar etmelerini istiyoruz.”
“ÖDÜLLENDİRMENİN OLMADIĞI BİR YERDE
CEZALANDIRMANIN OLMASI DOĞRU BİR UYGULAMA DEĞİL”
“Meclis’te sadece şiddet görüşülmüyor. Aynı zamanda malpraktis meselesi de görüşülüyor. Sağlık çalışanları mesleklerini icra ederken, vatandaş bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığında Sağlık Bakanlığı aleyhinde açtığı dava nedeniyle tazminata mahkum ediliyordu. Vatandaşın bir mağduriyeti varsa tazminatı alması gerekiyor. Bizim itiraz ettiğimiz nokta, tazminatın sağlık çalışanından rücu edilmesiydi. Böyle bir risk altında sağlık çalışanlarının mesleklerini icra edebiliyor olması imkansız hale geliyordu. Bir enjeksiyondan dolayı sağlık çalışanlarımızdan bir ilde 200 bin lira, diğer ilde 600 bin lira, başka ilde 1 milyon liralık tazminatlara mahkum ediliyor. Bir hekim arkadaşımız 4 milyon liralık tazminata mahkum edilebiliyor. Bu paraların sağlık çalışanları tarafından ödenebilmesi mümkün değil. Ödüllendirmenin olmadığı bir yerde cezalandırmanın olması doğru bir uygulama değil.”
Sağlık-Sen Kütahya şubesi yeni binasında