35,7142$% 0.03
37,4428€% -0.24
44,5309£% -0.21
3.178,67%0,76
5.169,00%0,64
20.612,00%0,62
Kütahya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan Mehmet Karaa Apartmanı’ndaki 17 esnafa, yapı kayıt belgesi ve işyeri açma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle Pazar günü işyerlerinin mühürleneceğini tebliğ etti. İşletme sahipleri, dükkanlarının mühürlenmesi kararına karşı çıkarak bulvar üzerinde eylem yaptı
27 yıldır aynı binada faaliyet gösterdiklerini belirten esnaflar, bu kararın yalnızca kendilerine yönelik olduğunu, Kütahya’da aynı şartlara sahip pek çok bina ve işyerinin görmezden gelindiğini öne sürdü. Binanın iskansız olduğunu ve sorumluluğun belediye tarafından kendilerinin sırtlarına yüklendiğini kaydeden esnaflar, “Biz vergimizi ödüyoruz, belediyenin verdiği suyu kullanıyoruz. Elektrik ve doğalgaz kullanıyoruz. Eğer bina iskansızsa bunlara neden izin veriliyor?” diyerek tepki gösterdi.
‘EK SÜRE TALEBİMİZ DAHİ REDDEDİLDİ’
Esnafların yaptığı açıklamadan satır başları ise şu şekilde:
“27 senedir burayla alakalı en ufak bir herhangi yaptırım kararı yok, bir işlem yok. Sadece esnafa yönelik yapılan bir uygulama var. Belediyeye bu noktayla alakalı 54. maddenin 7. fıkrasının uygulanması talebimiz vardı. Bunu reddettiler. Ek süre talebimiz dahi reddedildi. Bununla alakalı biz yeni bir iş yeri mülkü edindik, daha sonra geçeceğiz dedik, belediye buna dahi tahammül etmedi.”
‘KİMSE BİZİMLE İLGİLENMİYOR’
“3 tane belediye başkanı gördük, hiçbirisinde bu problemi yaşamadık. Ama bu yeni gelen Eyüp Bey bize geldi, “Şikayet olduğu için dükkanlarınızı kapatacaksınız, iskanınız yok” dedi. Bize tutanaklarımızı tuttu. Yani pazar günü bizim buraların mühürlenmesi yapılacak. Biz ekmeğimizin derdindeyiz, bizi cezalandırıyorlar. Gidiyoruz, önlerine bunları söylüyoruz, kimse bizimle ilgilenmiyor.”
‘TÜM KÜTAHYA’DAKİ İSKANSIZ YERLERİ İHBAR EDECEĞİZ’
“Menderes Caddesi ve Atatürk Bulvarı’nda şu anda elimde 60-70 tane aynı şekilde bina var. Belediye sadece burayı mı kapatacak? Burada en kötü şartlarda 120-130 kişi ekmek yiyor, evine ekmek götürüyor. Bizim derdimiz belediyeyle kötü olmak, Çevre Şehircilik ile kötü olmak değil. Burayı kapatıyorsak tüm Kütahya’yı, tüm Türkiye’de aynı şekildeki olan tüm yerleri, aynı şekilde kapatacaklar mı? Burayı kapatırlarsa, aynı şekilde biz de CİMER üzerinden tüm Kütahya’daki iskansız, yapı kayıt kullanım belgesiz yerleri ihbar edeceğiz.”
‘BELEDİYENİN 320 TANE DÜKKANI VAR, 200 TANESİNİN RUHSATI YOK’
“Sayın başkanımızdan randevu istiyoruz, randevu alıyoruz. Randevuya gittiğimiz zaman bizi başkan yardımcısına yönlendiriyor. Başkan yardımcısı bizi, zabıta müdürü hanımfendiye yönlendiriyor. Oradan biz çay içip geliyoruz. Bizim sorunumuza bir çözüm üretilsin. Biz illegal bir şey istemiyoruz ki. Bize bir süre verirsin. 27 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Bu yapılan tamamen yanlış. Bu caddede ruhsatı olmayan bin tane adam var. Belediyenin 320 tane dükkanı var, 200 tanesinin ruhsatı yok. Sadece bize mi uygulanıyor bu?”
‘MADEM İSKANI YOK, NİYE SU VERİYORSUN?’
“Elektriği, doğalgazı geçtim abi. Binada su var. Madem iskanı yok sen niye su veriyorsun? Yukarıdakiler oturacak. O zaman madem, bu bina sağlam değilse gelsinler, yıksınlar bu binayı. 70 tane daire durup da, sadece bize uygulanması yanlış. Mademki yıkın bu binayı, komple yıkın.”
Kütahya sağlık alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi