34,5201$% 0.16
36,4624€% 0.28
43,7587£% 0.3
2.955,88%0,72
5.066,00%0,25
20.168,00%0,26
Kütahya’da kırsal kalkınma projelerinde tüm etapların rekoru kırıldı. 2024 yılı çağrı döneminde toplam 150 milyon TL değerindeki 103 projeye, 75 milyon TL hibe sağlanacak
Vali Musa Işın, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (KKYDP) 15. Etap Proje Tanıtım Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Vali Işın, il genelinde refah seviyesini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Kütahyalı hemşehrilerimizin yaşam standartlarını yükseltmek için buradayız. İlimizde hem sanayide hem tarımda muhteşem şeyler oluyor ve olmaya devam edecek” dedi.
‘PLANLI TARIMI HAYATA GEÇİRDİK’
Son 1 yıl içerisinde önemli projelere imza attıklarını belirten Vali Işın, “İlk olarak ilimizde planlı tarımı hayata geçirdik. Kütahya’nın bitki örtüsü ve toprak verimliliğine uygun tarımsal faaliyetler için bir veri tabanı oluşturduk” dedi. Sayın Valimiz, Kütahya’dan sonra planlı tarım çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm Türkiye’de yaygınlaştırıldığını ifade etti.
‘ASLANAPA’DA HAYVANCILIK VE SİMAV’DA SERA OSB KURULUYOR’
Aslanapa’da Hayvancılık Organize Bölgesi için yer belirlediklerini ve Bakanlığa teklif ettiklerini belirten Vali Işın, Simav Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki (TDİOSB) altyapı çalışmalarının da bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Simav TDİOSB’nin bin 700 dekar alana kurulacağını hatırlatan Vali Işın, “Tohum toprağa değmeden üretim yapılacak. Gelecek sene inşallah ürün alacağız” dedi.
ÇİFTÇİLERE DESTEK VE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin sadece devlet görevlerini yerine getirmekle kalmayıp sahada çiftçilere destek olduklarını belirten Vali Işın, ” Çok güzel desteklemeler var. Yeter ki vatandaşımız, çiftçimiz bir şeyler yapsın, biz her zaman yanlarındayız. Kışın köylerimizde hizmet içi eğitim çalışmaları yaptık, yazın da çiftçilerimize üretim ve toplama aşamalarında destek olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TARIM ÜRETİMİNİ YÜZDE 20’YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ’
Kütahya’nın tarımdan sağlanan üretim oranını yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Vali Işın, “Şu anda üretimimizin yüzde 11’i tarımdan gerçekleşiyor ancak bu oranı yüzde 20’ye çıkarmak için potansiyelimiz var. 306 bin hektarlık sulak arazimiz var. 5 sulama göletimizin ihalesi yapıldı, 2025 yılına kadar tamamlanacak. Topraklarımız bereketli, iklimimiz uygun. Çiftçilerimizden tek isteğimiz, çalışmaları ve gayret göstermeleri. Bizden ne tür destek istiyorlarsa yanlarındayız. Hem hibe açısından hem teknik bilgi açısından Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz her halükârda ve her zaman çiftçilerimizin yanında olacaklar” dedi. Konuşmasının sonunda KKYDP projelerinin Kütahya’ya ve çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Vali Işın, “150 milyonluk yatırımın yarısı devletten. Allah devletimize zeval vermesin” dedi.
‘103 PROJEYE YAKLAŞIK 75 MİLYON TL HİBE DESTEK SAĞLANACAK’
İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, 2006 yılından bu yana 854 projenin hayata geçirildiğini belirterek, toplamda 137 milyon TL değerindeki projelere 59,75 milyon TL hibe desteği sağlandığını ifade etti. Projelerle 1610 kişinin istihdam edildiğini aktaran Yeniay, 2024 yılı için toplam tutarı 150 milyon TL olan 103 projeye yaklaşık 75 milyon TL hibe desteği sağlanacağını söyledi.
‘BÜTÇEDE 5,5 KATLIK ARTIŞ YAŞANDI’
Kütahya’ya ayrılan bütçede 5,5 katlık bir artış yaşandığına dikkat çeken Yeniay, “Tek etapta diğer tüm etapların toplamından fazla bir bütçeyi ilimize kazandırarak bu anlamda bir rekor kırmış oluyoruz. Ayrıca, bu başvuru döneminde il genelinde değerlendirilip Bakanlığımıza gönderilen tüm projelerimiz asil listeye alınarak desteklenmeye uygun görüldü. Bu, KKYDP tarihinde ilimiz için bir ilk olma özelliği taşımaktadır” dedi. Konuşmaların ardından uyguladıkları projelerle istihdama en çok katkı yapan firmalara hediye takdim edildi.
DESTEKLENEN PROJELER
Desteklenen projeler arasında; 81 adet hayvancılık işletmeleri modernizasyonu, 2 adet büyükbaş süt hayvancılığı modernizasyonu, 2 adet süt işleme tesisleri modernizasyonu, soslu mısır üretim tesisi, çelik silo, yaban mersini üretimi tesisi, meyve-sebze işleme, kurutma, dondurma tesisi, bakliyat işleme, paketleme, depolama tesisi, çatı üstü GES projesi, susam işleme tesisi modernizasyonu ve 11 adet bireysel sulama projesi gibi farklı alanlarda yatırımlar yer alıyor.
Minik güreşçi Tavşanlı’nın gururu oldu