34,2247$% -0.06
37,5206€% -0.34
44,8005£% -0.25
2.876,58%-0,34
4.912,00%-0,54
19.587,00%-0,54
70 yaşındaki kronik karaciğer hastalığı olan kadın hasta, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan yöntemle sağlığına kavuştu. Varis kanamalarının ve karında su toplanmasının önüne geçilmesi amacıyla yapılan TİPS yöntemi bölgede ilk kez uygulandı
Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Kliniğinden Prof. Dr. Mehmet Korkmaz ve Doç. Dr. Furkan Ertürk Urfalı ile Gastroenteroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Coşgun ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Çalışkan Kartal iş birliği ile 70 yaşındaki kronik karaciğer hastalığı (siroz) olan kadın hastaya uygulanan TİPS işlemi sonrası şikayetleri gerileyen hasta yoğun bakımdan çıkarıldı.
TİPS oluşturulması hakkında bilgi veren Radyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz şu açıklamalarda bulundu: “Boyundaki ana toplardamardan girilerek karaciğer içinde, bağırsaklardan aldığı kanı karaciğere getiren portal ven ile karaciğerden aldığı kanı kalbe görüten hepatik ven arasında, karaciğer içinde bir tünel oluşturulmasıdır. Özellikle sirozlu hastalarda karaciğer dokusunun sertleşmesine bağlı olarak portal ven basıncı artar. Bu basıncı düşürmek amacı ile TİPS uygulanır. Portal basıncın artmasına bağlı olarak görülen varis kanamalarının önüne geçilememesi ve kontrol altına alınamaması durumunda, diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen karın içi sıvı toplanmasında (asit), midede portal basınç artışına bağlı değişikliklerin ve kanamaların varlığında, karaciğer yetmezliğine bağlı olarak gelişen akciğer zarları arasında tedaviye dirençli sıvı (hidrotoraks) varlığında, hepatorenal sendromda, Budd-Chiari sendromunda, hepatopulmoner sendromda ve karaciğerdeki toplardamarların tıkayıcı hastalıklarında TİPS tedavi seçeneği olarak uygulanabilir.”
Gediz Gençlik Merkezi yükseliyor